Referenser

Kända partners

UNEP (UN Environment Programme)

UNEP (UN Environment Programme)

Partnerskap med UNEP (UN Environment Programme)

UNEP (Nairobi, 7 September 2022)

Som svar på FN:s senaste resolution om rätten till en hälsosam miljö har FN:s miljöprogram (UNEP), i samarbete med det schweiziska teknikföretaget IQAir, gjort betydande uppdateringar i världens största luftkvalitetsdataplattform. Big data-plattformen, som först lanserades i februari 2020, identifierar nu vilka åldersgrupper som utsätts för dålig luft vid varje given timme, i ett land.

Den uppdaerade plattformen avslöjar luftföroreningarnas dynamiska karaktär då den mäter vilka nationella åldersgrupper som är mest drabbade av luftföroreningar under dagen. Nya uppskattningar görs varje timme. Till exempel i Sydafrika är unga vuxna (åldrar 20-39) mest exponerade för luftföroreningar medan äldre vuxna (åldrar 40-59) i Kina är mest exponerade.

”FN:s generalförsamlings resolution bekräftar den mänskliga rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö. Det innebär att våra miljöövervaknings- och informationssystem måste kunna mäta med allt större precision. Denna uppdatering av världens största luftkvalitetsdataplattform kommer att ta oss närmare till att kunna identifiera vilka delar av samhället som är särskilt sårbara. På så sätt kan platformen möjliggöra förfining av strategier och policyer för att skydda människor från det växande hotet från luftföroreningar”, säger Inger Andersen, verkställande direktör för UNEP. ”Det är brådskande att agera – teknik och internationellt samarbete kan hjälpa till att påskynda ansträngningarna att minska luftföroreningarna, särskilt för de som är mest utsatta för dålig luftkvalitet.”

Den digitala plattformen använder data som hämtas i realtid från offentliga statliga källor, medborgare, forskare, artificiell intelligens och satellitdata för att leverera lättförståeliga uppskattningar av lokal luftkvalitet, inklusive luftkvalitetsprognos, vind, temperatur, luftfuktighet och barometriska tryckavläsningar, under de senaste 24 timmarna. Nytt är att exponering, per timme, mot ohälsosam luft också mäts, baserat på WHO:s nya riktlinjer.

Det uppskattas att 99 procent av världens befolkning andas luft som överskrider WHO:s PM2.5-riktlinje, vilket gör luftkvalitetsövervakning till ett viktigt verktyg för att bekämpa exponering mot gifter. Sedan UNEP och IQ Air inledde sitt samarbete 2020 har antalet luftkvalitetsmonitorer som lagts till plattformen mer än fördubblats och gått från mindre än 10 000 år 2020 till över 25 000 stationer 2022. Denna ökning av mätningen förbättrar kvaliteten på uppskattningar som systemet producerar . UNEP och IQAir uppmuntrar aktivt datadelning från statliga och icke-statliga bidragsgivare.

”Luftföroreningar fortsätter att vara ett av de allvarligaste hoten mot människors hälsa”, säger IQAirs vd Frank Hammes. ”Vår förhoppning är att göra omfattningen av global exponering mot luftföroreningar tydlig så att människor runt om i världen engageras och inspireras att vidta åtgärder samt att stödja projekt som hjälper till att rena luften i deras samhällen.”

Avskrivning av ansvar

Observera att det som står i denna artikel, och alla artiklar på denna webbplats, endast gäller för de datum då artiklarna, eller originalartiklarna, publicerades. Spirare avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information och alla händelser som inträffat efter att artiklarna har publicerats.