Referenser

Kända partners

Greenpeace

Greenpeace

Partnerskap med Greenpeace

Greenpeace International (Delhi, India, 22 September 2021)

Idag uppdaterade Världshälsoorganisationen (WHO) sina riktlinjer för luftkvalitet för första gången på 15 år. År 2020 uppfyllde inte luftföroreningarna i de flesta av världens största städer WHO:s tidigare riktlinjer, visar en analys av IQ Airs data, gjord av  Greenpeace India.

”Vetenskapen är otvetydig: exponering mot luftföroreningar, även vid låga nivåer, förkortar liv och har allvarliga konsekvenser för folkhälsan. WHO har stärkt sina riktlinjer efter nya forskningsresultat, men dessa riktlinjer är meningslösa om de inte leder till statliga åtgärder. Det som är viktigast är huruvida regeringar vidtar effektiva åtgärder för att minska utsläppen av föroreningar, som till exempel att sluta investera i kol, olja och gas samt prioritera övergången till ren energi. Misslyckandet med att uppfylla de utgående WHO-riktlinjerna får inte upprepas”, säger Dr Aidan Farrow, en Greenpeace International Air Pollution-expert vid University of Exeter i Storbritannien.

Greenpeace Indias analys av PM2.5-data, som samlats in av IQAir, fann att luftkvaliteten inte uppfyllde 2021 års riktlinjer i alla världens 100 största städer under 2020.

I Delhi översteg, år 2020, den årliga genomsnittliga PM2,5-luftföroreningsnivån WHO:s riktlinjer med från 2005 med nästan 700%, vilket är den högsta nivån av alla uppmätta städer. Stadens luftkvalitet översteg den striktare 2021-riktlinjen med nästan sjutton gånger. Greenpeace och Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) uppskattar att 57 000 förtida dödsfall i Delhi under 2020 kan hänföras till exponering för luftföroreningar.

I Jakarta och Peking var stadsgenomsnittet av årliga medelvärden för PM2,5, registrerade 2020 av IQAir, ungefär fyra gånger så hög som riktlinjenivån 2005. I Mexico City, Bangkok och Seoul var medelvärdena dubbelt så höga som rekommenderade värden i 2005 års riktlinjer från WHO.

Även i städer där den genomsnittliga koncentrationen av fina partiklar inte bröt mot riktlinjerna 2020 inträffade tusentals luftföroreningsrelaterade dödsfall som ett resultat av långvarig lågintesin exponering mot föroreningar. I New York och London var det uppskattade antalet dödsfall som kan hänöras till långvarig, lågintensiv exponering mot fina partiklar 2020 så många som 11 000 respektive 10 000, enligt en analys gjord av Greenpeace, IQAir och CREA.

”Det är viktigt att komma ihåg att ingen exponering mot luftföroreningar är säker. Långvarig exponering mot låga nivåer av luftföroreningar kan orsaka en gradvis men allvarlig försämring av vår hälsa, vilket resulterar i sjukdomar som lungcancer, stroke, diabetes och, i slutändan, i dödsfall, som skulle kunnat ha undvikas. Luftkvalitetspolicyer måste prioritera hälsa och sträva efter ständiga förbättringar av luftkvaliteten på alla platser”, säger Dr. Farrow.

”Vi har alla de ekonomiskt hållbara verktyg som vi behöver för att lösa luftföroreningskrisen. I de flesta delar av världen är det mer kostnadseffektivt att utveckla förnybara energikällor, som vind och sol, än att fortsätta elda med kol, olja eller gas, även innan man tar hänsyn till den ekonomiska bördan av luftföroreningar. Det är en fråga om politisk vilja, inte teknik”, säger Avinash Chanchal, luftföroreningskampanj på Greenpeace India.

Avskrivning av ansvar

Observera att det som står i denna artikel, och alla artiklar på denna webbplats, endast gäller för de datum då artiklarna, eller originalartiklarna, publicerades. Spirare avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information och alla händelser som inträffat efter att artiklarna har publicerats.