Vattenkanna som vattnar växter

Nyhet 20 augusti 2020
 

Kan växter rena inomhusluft?

En allt vanligare trend har de senaste åren varit att integrera växter och byggnader, både invändigt och utvändigt. Förutom den estetiska aspekten så har en av motivationskrafterna bakom denna trend varit att förbättra miljön genom att skapa en nyttigare luft. I följande artikel går IQAirs reportrar igenom vad forskningen faktiskt visar och ger ett vetenskapligt underbyggt svar på frågan om växter verkligen kan förbättra byggnaders inomhusluft.

Kan växter rena inomhusluft?

Det korta svaret är att en viss rening sker men den är så liten att den är försumbar. 

Det är sant att växter kan absorbera partiklar som är så små att de är luftburna och som vi därför andas in. En studie 2015 placerade man spindelväxter (spindelväxter anses vara en av de mest absorberande växterna på jorden) olika inomhusmiljöer med vanligt förekommande inomhuspartiklar. Efter 2 månader fann man att växterna hade absorberat mellan 13,62 och 19,79 mikrogram PM (“particulate matter”, PM10 betecknar partiklar mindre än 10 mikrometer.) per kvadratcentimeter av löven.

Med tanke på att människor andas cirka 120 000 000 gram luft om dagen (förutsatt att man inte utför fysiskt arbete) så blir det rätt uppenbart att det skulle krävas en hel djungel av växter för att det skulle göra någon märkbar skillnad för oss människor.

Till detta kommer att en väldigt stor del av inomhusluften kommer utifrån, även om man, mot förmodan, skulle hålla alla fönster och dörrar utåt stängda i flera dagar. I normala hem och kontor sker alltså en kontinuerlig tillströmning av partiklar utifrån.

Som ni förstår så kan växter med andra ord aldrig ersätta luftrenare om man är ute efter en inomhusluft med få luftburna partiklar.

Kan växter neutralisera gaser inomhus då?

En annan viktig fråga är om växter klarar av att neutralisera gaser. Som vi alla vet så ombildar växter genom fotosyntesen koldioxid till syre så förmågan att göra om potentiellt skadliga gaser till mindre skadliga dito finns definitivt inom växtriket. Utomhus har också växter används storskaligt för att neutralisera lokala miljöhot. Frågan är hur väl det fungerar inomhus.

En studie som genomfördes 2017 visade att det till exempel skulle krävas att man hade en högeffektivt absorberande växt för varje 1,8 kvadratmeter för att minska ungefär 1 procent av ozon i ett rum. Det skulle med andra ord behövas en hel skog på ditt kontor eller i din lägenhet för att det ska göra någon skillnad. Detta och liknande resultat gör det tydligt att även i fallet med gaser så är luftrenare oerhört mycket mer effektiva än växter.

Hur gör man då för att skapa en bra inomhusluft?

  1. AirVisual Pro som mäter luften i realtid, både inomhus och utomhus samt ger prognoser och råd för hur du ska göra för att undvika förestående dålig luftkvalitet.
  2. HyperHEPA-filter. IQAirs HyperHEPA-filter klarar att rensa 95 procent av alla luftburna partiklar som är 0,003 mikrometer eller större. (De allra minsta mikroorganismerna, till exempel virus (Coronavirus m.fl.) och bakterier har en diameter på 0,08 – 0,12 mikrometer).
  3. Luftrenarna i GC-serien rensar allt från obehagliga odörer till farliga kemikalier effektivt.

Källa

https://www.iqair.com/blog/air-quality/plants-for-purifying-air-debunked

Avskrivning av ansvar

Observera att det som står i Spirares nyhetsartiklar endast gäller för de datum då artiklarna publicerats. Spirare avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information som inträffat efter att artiklarna har publicerats.