Referenser

Tester och utmärkelser

TechHive - Editors' Choice

TechHive

TechHives recension av Atem X: ”En unik och kraftfull luftrenare”

Med ”högpresterande filtrering för stora utrymmen” är IQAir Atem X något helt annat än den typiska white-box-luftrenaren med tvivelaktiga meriter och osäker kvalitet. 

Den tysktillverkade enheten liknar inte någon annan renare på luftmarknaden, och den är byggd för rum på upp till 1 650 kvadratmeter. Till skillnad från många av sina konkurrenter lever Atem X faktiskt upp till det som dess annonsörer påstår.

Den enda nackdelen med Atem X är att en inte fungerar tillsammans med Alexa, Google Home eller Apple HomeKit.

Hur stor är Atem X?

Den här besten till luftrenare – designad för att se ut lite som ett däck, 68,6 cm i diameter och 25,4 cm djup – väger hela 64 kg och kan användas med eller utan hjul.

En tjock läderrem på baksidan av Atem X hjälper dig att flytta enheten, som är designad för att placeras med ryggen mot en vägg snarare än att, som mer traditionella renare direkt, placeras mer centralt i rummet.

Företaget säger att den cirkulära designen vald för att Atem X ska kunna suga in och skjuta luft så effektivt som möjligt.

Vad är IQAir Atem X:s CADR-betyg?

På pappret är resultaten av ”HyperHEPA”-filtreringssystemet (som verkar vara detsamma som HEPA H14) imponerande: en CADR (Clean Air Delivery Rate) på 12,5 kubikmeter/minut, vilket ger 19 procent mer genomströmning än det bästa CADR-betyget för vårt hittils bästa val för stora utrymmen, NuWave OxyPure. När jag säger ”på papper” menar jag exakt det: Varje enhet kommer med ett tryckt prestandacertifikat som visar vad den publicerade och uppmätta partikelavlägsningshastigheten var vid tre av de åtta olika fläkthastigheterna.

Kontrollerna är infällda på baksidan av enheten, vilket ger Atem X ett rent utseende – även om enheten, med tanke på dess storlek, inte precis försvinner in i rummet. Dessa kontroller är beröringskänsliga men enkla och inkluderar både ett automatiskt läge och en dimmer.

En filterstatusindikator tillhandahålls tillsammans med en knapp för Wi-Fi-anslutning. Fläkthastighetsreglaget fungerar också som en färgkodad luftkvalitetsmätare-mätare i realtid.

Hur mycket låter Atem X?

IQAir påstår att Atem X är väldigt tyst även i höga hastigheter, även om volymen varierar beroende på enhetens placering.

Medan maxhastigheten 63dB verkligen medför hör hög volym i ett vanligt konsumenthem, skulle ljudet vara mycket mindre märkbart i ett 1 650 kvadratmeter stort utrymme – som en arbetsplats för bilar eller ett litet lager. I de flesta fallen räcker det dock bra med bra med lägre hastigheter.

Vilka föroreningar kan IQAir Atem X:s sensorer detektera?

Sensorer inuti Atem X mäter PM2,5 och, vilket är ovanligt, koldioxidnivåer, samt temperatur och luftfuktighet. Appen lägger till historiska mätningar av alla dessa siffror plus ett övergripande luftkvalitetsindex.

Jag hade inga problem med att ansluta Atem X till mitt Wi-Fi-nätverk och var glad över att se hur kontrol-appen integreras med IQAirs externa luftkvalitetsövervakningssystem, tillhandahåller lokal tillståndsinformation, en världskarta över AQI-nivåer och till och med en stads-för-stad-ranking av de sämsta AQI-platserna i världen.

Är Atem X värd pengarna?

Allt ovanstående är naturligtvis inte billigt. Vid 1 299 $ är enheten mer än dubbelt så dyr som NuWave, och till och med ersättningsfilter (som sägs hålla cirka 18 månader) är relativt kostsamma, på 199 $ styck.

Enligt IQAir är Atem X skapad och utformad för de utrymmen som har de högsta behovet av luftrenhet, nämligen medicinska kliniker och för dessa så är nog priserna inte någon huvudvärk.

Jag uppfattar denna luftrenare som lite i det kraftigaste laget för det typiska förortshemmet, men om din arbetsplats är i behov av seriös luftrening är Atem X ett toppval.

Läs mer om luftrenaren Atem X

Avskrivning av ansvar

Observera att det som står i denna artikel, och alla artiklar på denna webbplats, endast gäller för de datum då artiklarna, eller originalartiklarna, publicerades. Spirare avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information och alla händelser som inträffat efter att artiklarna har publicerats.