Referenser

Tester och utmärkelser

Forbes

Forbes

Forbes recenserar Atem Desk

Av Brad Moon, Forbes ( Dec 27, 2022, under Covid-pandemin)

I juni publicerade jag en recension av IQAir HealthPro Plus. Detta är en mycket kapabel luftrenare som använder HyperHEPA-filtreringsteknik som har visat sig vara effektiv för att filtrera allt från pollen och rökpartiklar till virus som SARS-CoV-2 (den som är ansvarig för Covid-19) från luften. IQAirs HyperHEPA-renare har använts på sjukhus i årtionden. De enda nackdelarna med HealthPro Plus är dess storlek och kostnad. Jag skriver därför nu även en recension av IQ Airs betydligt billigare och mer kompakta alternativ: skrivbordsluftrenaren IQ Air Atem.

Varför jag köpte IQAir Atem

Jag jobbar hemifrån och går inte ut om jag inte måste. Jag använder mask när jag åker någonstans, och jag har trippelvaccinerats. Trots det testade jag nyligen positivt för Covid-19, vilket var en obehaglig upplevelse.

Jag isolerade mig på mitt hemmakontor och maskerade mig. Vi satte igång IQAir HealthPro Plus-luftrenaren, som fortfarande var placerad i vardagsrummet. Jag insåg att det förmodligen skulle vara mer effektivt att filtrera luften på mitt kontor med det är inte särkillt rymligt och IQAir HealthPro Plus-luftrenaren skulle inte få plats.

Jag oroade mig för vår familjesemester. Det var bokat för senare samma månad och vi hade förbetalt boende. Om jag skulle vara återställd och symtomlös snart nog för att kunna resa, så skulle det innebära en 13 timmars bilresa i vår minibuss med min fru och barn. Även om jag var officiellt ”säker” ville jag inte utsätta dem för risken att bli smittade. Så jag slog två flugor i en smäll och köpte en IQAir Atem skrivbordsluftrenare. Den använder samma HyperHEPA-filtreringsteknik som HealthPro Plus i en kompakt storlek som var perfekt både för mitt kontor och för minivanen. Faktum är att IQAir även säljer en bilspecifik version samt en biladaptersats: Atem Car Air Purifier.

Installation och användning

Atem kommer i stort sett färdiginstallerad, med HyperHEPA-filtret redan på plats. Den du behöver göra är att koppla in strömkabeln och fästa stativet. Stativet, som är metall, har en lyxig känsla och kompletterar luftrenarens moderna designen perfekt. När stativet väl är på plats kan luftrenaren vridas till olika vinklar så att liften sprids dit det passar dig bäst.

Till luftrenaren kommer en mobilapp som kan användas för att styra inställningar men det går även att använda pekkontroll på sidan av luftrenaren för att bläddra igenom hastighetsinställningar eller för att sätta enheten i standby. En LED-lampa lyser blått (eller rött) under luftspridaren för att indikera status och hastighet.

Resan

Efter att ha väntat åtta dagar från det att jag först testade positivt för Covid-19, och utan tecken på feber på fem dagar, lastade vi skåpbilen och kopplade in luftrenaren till ett batteri som placerade mellan två säten.

Batteriet som vi använde (Goal Zero Yeti 200X) räckte för att driva Atem-luftrenaren med maximal hastighet under hela körningen och lite till.

Efter resan testade ingen i familjen positivt trots flera  upprepade tester.

När vi kom hem igen till vår lägenhet lämnade jag Atem igång ”24/7” i mitt sovrum. På så vis kunde jag eliminera alla allergener som annars blukar finnas där.

Läs mer om Atem Desk

Läs mer om Atem Car Air Purifier

Avskrivning av ansvar

Observera att det som står i denna artikel, och alla artiklar på denna webbplats, endast gäller för de datum då artiklarna, eller originalartiklarna, publicerades. Spirare avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information och alla händelser som inträffat efter att artiklarna har publicerats.